english
svenska
Språk

Norra delen, en riktig pärla!

I denna del av Cypern har turismen utvecklats långsamt och landet kännetecknas av fantastiska miljöer med orörda stränder i världsklass, fritt strövande vilda åsnor, havssköldpaddor som förökar sig på ön, exotiska blommor året runt med bla 32 arter av orkidéer. Cypern har också en mångfacetterad historia, ett exotiskt kök med influenser från Grekland, Libanon, Turkiet och Italien. I de närliggande städerna Kyrenia och Nicosia finns shoppingmöjligheter och nattliv som slår det mesta. Läs mer på hemsidan www.norracypern.net.

Resa till- och på Cypern
Att ta sig till Cypern är lätt och billigt. Närmaste flygplats är Ercan som ligger ca 20 min med bil/taxi från villan. Alla flygresor (ej vissa flyg från England) har först mellanlandning i Turkiet (t ex Istanbul). Man tar sig till och från Ercan lämpligen med förbeställd hyrbil vilket fungerar bra och billigt på ön. Ett bra bolag är Karapasha & Son LTD, (ägare; Faari) +90 542 851 13 23 och det kostar ca 250:-/dag för en liten bil. Taxi är också ett prisvärt och smidigt alternativ (kan ordnas via samma bolag). Det finns även direktflyg till Larnaca som ligger på öns södra sida ca 2 h från villan men då måste man passera gränsen mellan den grekiska och turkiska sidan samt att det är något svårare att hitta till villan.

Golfbanan.

Golfbanan, Korineum Golf Resort, ligger i ett fantastiskt naturskönt område där sommarhettan ofta svalkas av en svag havsbris. Det går precis lika bra att spela på vintern då det kan bli upp till 20 C°. Priserna är moderata och all information kan man få via deras hemsida.

Mer om golfbanan

Lättast att ta sig dit är med bil. Det tar ungefär 8 min att köra från villan till Golfklubben. Det finns utmärkta ytor för övning med drivingrange, puttinggreen och tillgång till instruktör. Det finns även en trevlig restaurang/bar för en bit mat och eftersnack!

Det nordcypriotiska köket.

Det cypriotiska köket är en unik och exotisk blandning av alla kulturer och mat från omgivande länder som Grekland, Turkiet, Italien och Libanon. Cyprioterna älskar att äta och maten har en betydande social roll i människornas liv. Det finns några trevliga restauranger i Esentepe (se under kontaktuppgifter här). Vill man äta i Kyrenia finns ännu större utbud med exempelvis Niagi's (kött) med sin fiskrestaurang tvärs över gatan och Dragon (Kinesisk). Klassisk mat är Mezes (små förrätter)

Nattlivet.

Barer och nattklubbar är av internationell klass med allt från trendiga nattklubbar och kasinon med VIP-avdelningar till lokaler med levande musik såsom rock, pop, blues och jazz.  I Nicosia har många ställen öppet dygnet runt! Se vidare på norracypern.net samt i kontaktlista här.

Shopping.

På Cypern går det att handla kopior av alla kända märken till mycket låga priser. Trots det finns de flesta stora originalmärken representerade i de större städerna för de som vill handla äkta vara. I Kyrenia finns varje vecka olika marknader som är väldigt populära.

Sevärdheter.

Med spännande vandringsleder, rik natur, historiska lämningar och oerhört vackra stränder finns det något som tilltalar alla. I Kyrenia borg finns t ex världens äldsta båt hittad strax utanför hamnen och Golden beach på Karpaz-halvön är klassad som en av värdens vackraste stränder. Läs mer på norracypern.net.